Ormestad

Dykplatsen Ormestad är en välkänd dykplats bland dykarna på västkusten. Den har en i princip lodrät vägg som slutar runt 90m.

Satellitbild över dykplatsen Ormestad

Satellitbild över dykplatsen Ormestad

Marken ägs utav en bonde som stängt av själva hamnområdet med en bom. För att få lov att nyttja parkeringen på hamnområdet skall man betala 50 kr/bil till bonden för att erhålla koden till bommen.

Längst in i viken, om man går i från strandkanten är bottnen väldigt mjuk så det är lättare att gå i vattnet från någon av vikens kanter. Antingen bland stenarna strax före bryggan på vikens vänstra sida, eller på motsatta sidan av viken närmare den ökända dansbanan.

Man får ej lägga dykprylar på vägen ut mot, eller på själva bryggan.

 

Dyka på Ormestad

På denna dykplats går det bra att simma både höger och vänster.

Om man simmar till vänster till ”väggen” är det bäst att ytsimma till den vänstra (södra) udden, bortanför båtbryggan, och gå ner där. För att uppleva väggens lodräta stup redan vid nedstigningen krävs ett längre ytsim. Här finns fina överhäng och det, tillsammans med väggens något inåtlutande karaktär, gör att här ofta är mörkt, så lampa är mycket praktiskt. Tänk också på att det inte finns några klipphyllor eller annat att luta sig emot så god avvägningen är ett måste.

Om man istället simmar till höger är det lättast att gå ner strax utanför dansbanans brygga och därefter hålla höger. Denna vägg är mer kuperad och omväxlande med stenrösen, lodräta partier och ravinliknande formationer.

 

Vägbeskrivning

Från väg 161, ta av vid Skylt ”Gullmarsberg 7”. Efter 3 km, sväng vänster vid ”Ormestad 2”. Vid ny skylt ”Ormestad 1”, sväng vänster. När du kommer till en T-korsning, ta höger.

Stanna vid bondens hus till vänster, mitt emot ladan, och betala för parkeringen på hamnområdet. Är ingen i familjen hemma går det bra att lägga 50 kr/bil i ett kuvert utanför dörren. Skriv gärna ner registreringsnumret för att visa vem som betalat, ibland kan det vara många besökare här.

Fortsätt nerför backen och håll vänster där vägen delar sig. Öppna bommen med koden du fått och se till att stänga den ordentligt efter dig. Parkera på anvisad plats.


 

Fler dykplatser

Är du på jakt efter fler eller andra dykplatser kan ni finna dem här nedan eller genom att besöka vår sida om dykplatser.

Dykplatser i Gullmarn

Dykplatser i och kring Göteborg